Sayfalar

Tuesday, June 7, 2016

ARK R2R Dac

Farkındayım yine uzunca bir vakit geçti. Paylaşmayı seven birisi olmama karşın hayatın koşturmacası bazen bizleri fazlaca içine çekiyor. Böyle bir dönemden geçiyorum ben de. Güzeller güzeli kızım Karsu 27 aylık oldu. Son bir yılımı home-ofis çalışarak geçirdim. İşler, Karsu ve bu hobi arasında mekik dokudum. Bu süreç içinde yine epeyce gelişmeler oldu. Birazdan detaylarına geçeceğim Soekris dac klasik bir dac görüntüsüne kavuştu. Yeni bir network çalıcı tasarladım ve hatta class d monoblock amfiler yaptım.

Soekris R2R dacın sesini çok beğendiğimi itiraf etmeliyim. Sadece ben değil, dinleyen ve hatta kendine de yapmamı isteyen hobidaşlardan da olumlu dönüşler aldım.

İlk Soekris denemesi bir medya çalarla (Raspberry Pi bilgisayar) entegre şeklinde hataya geçmişti. Detaylar burada. İlerleyen süreçte bu projede kullandığım medya çalara özel bir lineer güç kaynağı tasarladım. Bu sayede çok daha müzikal, gürültüsüz ve dinamik bir ses elde etmiştim. Bir sonraki aşama Soekris dac modülün hard modifikasyonu idi. Ladder rezistörlere giden gerilimi ekstra bypass elektrolitler ekleyerek daha iyi hale getirmeyi planlamıştım. Fakat çalıcı bilgisayara lineer güç kaynağının takılmasıyla elde ettiğimiz sesin çok tatminkar olması bunu rafa kaldırmamıza neden oldu. Soekris daha kullanışı bir hale gelmeyi kesinlikle hak ediyordu.



İlk olarak bana güzel bir kasa lazımdı. Burada Türkiye'de birilerine yaptırmayı arzu etmiştim. Birkaç cnc firmasıyla görüşmelerim oldu. Hatta tam biriyle gitmek üzereyken TR dışında daha uygun bir opsion buldum. Kasa ölçüleri Soekris için biçilmiş kaftandı ve işçilik kalitesi de gayet güzeldi.


Güç kaynağı olarak yüksek kalitede bipolar shunt bir tasarım tercih ettim. Performansının epeyce iyi olduğunu söyleyebilirim. Dc besleme Triad marka 25 Watt.lık bir trafodan güç alıyor. AC enerji girişine ise bir süredir üzerinde çalıştığım bir filtre ekledim.

Dacta toplam üç adet dijital giriş var bunlar usb, spdif (rca ve bnc). Usb girişinde Amanero Combo384 modülü kullandım. Detayları burada. Spdif girişlerini direk bağlamak yerine araya bir izolasyon devresi ekledim. Bu devre 1-1 oranında bir sinyal trafosu, birkaç direnç ve elektrolit içermekte. Çıkışlar ise single ended (rca) ve balans (xlr) şeklinde oldu.


Kabloları  Soekris modül altında bırakmayı tercih ettim. Bu sayede daha sade ve güzel bir iç dizaynı oldu. Ek olarak bir kulaklık girişi ve ses ayarı için volüm pot ekledim.


Ön tarafta önceden açılmış bir ekran yuvası vardı. Geçici olarak bu şekilde kapandı. Bir yerlere imzamızı atacaktık. Dinleyicinin gözüne gözüne girsin dedim :) Şaka bir yana ilerde belki bir ekran eklenebilir.

Teknik özelliklerimiz ise şu şekilde :

Girişler : USB, Spdif RCA, Spdif BNC (75ohm)
Desteklenen bit oranı : 16 / 24
Desteklenen örneklemeler :  44.1Khz, 48Khz, 88.2Khz, 96Khz, 176.4Khz, 192Khz, 352.8Khz,  384Khz
Çıkış gerilim / empedans değerleri : 2v /  10ohm (RCA), 4V / 20ohm (XLR)
Güç katı / tüketimi : Yüksek kalitede bipolar shunt güç kaynağı / 8 Watt


Müzikle kalın..


6 comments:

  1. Elinize sağlık Güney bey.Harika bir işçilik çıkarmışsınız.Yakından incelemek ve dinlemek icin sabırsızlanıyorum.

    ReplyDelete
  2. Elinize sağlık Güney bey.Harika bir işçilik çıkarmışsınız.Yakından incelemek ve dinlemek icin sabırsızlanıyorum.

    ReplyDelete
  3. Güneyin yaptığı bu kasadaki ilk dace sahip olmak büyük ayrıcalık olacak sanırım ileride:)) Eline sağlık Güney, çok çok iyi bir iş çıkardın..

    ReplyDelete
  4. Tolga harika bir dacın var güle güle kullan.

    ReplyDelete
  5. Mesut bey teşekkürler. Şu an size en yakın Ark R2R zannedersem Toga beyin elindeki oluyor diğerleri Ankara'lı dostlarda. Dinlemek için kendiyle irtibata geçebilirsiniz..

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete